Pancar pekmezi üretimi konusunda Trakya’nın neresine giderseniz gidin, ilin Pınarhisar ilçesine bağlı Poyralı köyünde üretilen pekmezlerin şöhretine raslarsınız. Geleneklerini sürdürmeleri ile dikkatleri çeken Poyralı köyünde, pancar sökümünün başladığı sonbahar başından kışa doğru uzanan bir zaman diliminde, imece usulüyle pekmez yapımı doyumsuz seyirlikler sunar. Öyle ki; son yıllarda bu geleneksel üretimi izlemek ve belgelemek için gelen gezi-etkinlik gruplarının küçük çaplı bir iç turizm hareketliliğine sebep olduğunu da dile getirmekte fayda var.
Trakya’nın diğer illeri olan Tekirdağ ve Edirne’de özellikle üzümden pekmez yapımı yaygınken; Kırklareli köy mutfağındaysa, pekmez yapımı konusunda gelenekten devşirilmiş bir çeşitlilik karşımıza çıkar. Bağcılık konusunda eski görkemli günlerini yakalama gayreti içerisindeki Kırklareli’de, Edirne ve Tekirdağ’daki kadar olmasa da üzüm pekmezi yapımına hala raslarız. Köklerden gelen metodlarla pekmez yapımındaki çeşitlilikte; “kamış pekmezi” ( şeker kamışı bitkisinden ), karpuz pekmezi, dut pekmezi, armut pekmezi vb…üretimler ne yazık ki artık unutulmaya yüz tutmuş, eski kuşakların hatıralarından izlerini yakalamaya çalıştığımız yahut ancak ev ihtiyacına kadar, ancak birkaç hane tarafından sürdürülmeye çalışılan üretimler olarak karşımıza çıkıyor. Yörede tarımı yaygın olan şeker pancarından geleneksel metodlarla yapılan “pancar pekmezi” ise Kırklareli Poyralı Köyü adını lezzet yüklü sofralar vasıtasıyla hafızalara kazıyacak bir değerliliktedir.
Pancar pekmezi üretimi konusunda Trakya’nın neresine giderseniz gidin, ilin Pınarhisar ilçesine bağlı Poyralı köyünde üretilen pekmezlerin şöhretine raslarsınız. Geleneklerini sürdürmeleri ile dikkatleri çeken Poyralı köyünde, pancar sökümünün başladığı sonbahar başından kışa doğru uzanan bir zaman diliminde, imece usulüyle pekmez yapımı doyumsuz seyirlikler sunar. Öyle ki; son yıllarda bu geleneksel üretimi izlemek ve belgelemek için gelen gezi-etkinlik gruplarının küçük çaplı bir iç turizm hareketliliğine sebep olduğunu da dile getirmekte fayda var.
Poyralı köyü senelerin birikimi ile edindikleri şöhreti elden bırakmazken, ilçeye bağlı yakın civardaki diğer köyler olan Erenler, Kurudere, Evciler ile Kırklareli’nin başta Balkan köyleri olmak üzere (Geçitağzı, Devletliağaç, Armutveren vb) pek çok köy yerleşiminde bu üretim sürdürülmektedir. Bu yörede şeker pancarı tarımının çokça yapılıyor olmasıyla da alakalı bir durumdur.